НОВОСТИ КОЛА

22.09.2014
   ИЗВЈЕШТАЈ О ПРИЈЕМУ И ПОДЈЕЛИ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ ПОПЛАВЉЕНОМ СТАНОВНИШТВУ СЕМБЕРИЈЕ

Дана, 15.07.2014. године, Коло српских сестара „Света Ангелина Српска“ из Црњелова примило је хуманитарну помоћ која је стигла из Холандије, а намјењена је поплављеном становништву са подручја Семберије. Хуманитарна помоћ је прикупљена при храму Свете Тројице у Ротердаму, у организацији свештеника Војислава Билбије, а посредством Кола српских сестара „Света Ангелина Српска“ из Црњелова подјељена је поплављеном становништву на подручју: Бродца, Јелаза, Дангуба, Остојићева, Клиса, Велиног Села, а све у сарадњи са парохијским свештеницима са поплављених подручја Семберије.

Подјела пакета помоћи (хигијенски пакети, пакети са храном, одјећа, обућа, ортопедска помагала, памперси за одрасле, опрема за бебе, играчке, школски прибор, душеци, лежаји, постељина, посуђе, и још много тога што се налазило у саставу пристигле хуманитарне помоћи), вршена је према списковима поплављеног становништва које је Коло прибавило од надлежних парохијских свештеника, као и према установљеном чињеничном стању и стварним потребама поплављеног становништва, уз напомену да је Коло до тих информација дошло на основу претходног обиласка истих.

Подјела хуманитарне помоћи је почела 19.07.2014. године. Пакете помоћи, заједно са чланицама Кола српских сестара "Света Ангелина српска" из Црњелова, 19.07.2014. године поплављеном становништву на просторима Семберије уручио је лично отац Војислав Билбија, намјесник храма Свете Тројице у Ротердаму, и главни организатор ове акције. Првога дана подјеле хуманитарне помоћи, пакети са прехрамбеним и хигијенским производима, одјећом, играчкама, школским прибором, и сл. уручени су за 13 породица у Остојићеву, 20 породицу у Доњем Бродцу, 15 породица у Велином Селу.

Подјела пакета хуманитарне помоћи настављена је и 21.07.2014. године, када су подјељени пакети за 32 породице у Велином Селу, затим 27.07.2014. када је уручена помоћ за 12 поплављених домаћинстава у Велином Селу. 30.07.2014. године помоћ је подјељена за 26 породица у Клису, 03.08.2014. године за 19 породица у Остојићеву, 10.08.2014. године за 10 Породица у Доњем Бродцу, 10 породица у засеоку Дангубе, те за 11 породица у Јелазу. 17.08.2014. године чланице Кола су обишле 15 породица у Клису и истим уручиле хуманитарну помоћ. Такође, 21.08.2014. године помоћ је уручена и за 59 породица на подручју Велиног Села, а 23.08.2014. године за: 7 породица у Босанској Рачи, 14 породица у Јелазу, те 23 породице у Доњем Бродцу. Такође, помоћ је уручена и за 5 породице са подручја Црњелова, те 2 породице у Бијељини.

Дио хуманитарне помоћи који је остао неподјељен (46 пакета одјеће, 8 пакета постељине. 15 пакета обуће, 1 пакет хигијене, 6 душека, 2 кутије памперса) упућен је у ЈЗУ Психијатријска клиника Соколац. За дио хуманитарне помоћи који је остао неподјељен, а чине га: одјећа, обућа, памперс за дјецу и одрасле, играчке и школски прибор, одјећа и опрема за бебе, и сл. биће задужен Центар за социјални рад из Бијељине, а исти ће бити подјељен поплављеном, као и социјално угроженом становништву на подручју града Бијељине, а све на основу спискова које су сачиниле социјалне раднице, те исте доставиле Колу. За остатак хуманитарне помоћи (16 памперса за одрасле, електрична гријалица и пумпа за воду), биће задужено Коло српских сестара „Света Ангелина Српска“ из Црњелова

Хуманитарну помоћ која је дијељена поплављеном становништву Семберије чинили су: пакети са хигијенским средствима, пакети са храном, пакети одјеће, пакети постељине, посуђе. Акценат је стављан на породице са дјецом, па су дјеци дијељени посебни пакети са одјећом, играчкама, школским прибором. У складу са утврђеним чињеничним стањем на терену, поплављеном становништву су подјељени и: лежаји, канте јупола, теписи и стазе, шатор, те посебни пакети за бебе: постељина, бициклићи, колица, носиљке, сједе за аутомобиле, и сл.

У архиви Кола српских сестара из Црњелова налази се детаљна документација о подјели хуманитарне помоћи, а исту чине: попуњен образац Црвеног Крста са подацима о породици, броју чланова породице, адреси становања, броју телефона, те ЈМБГ и потпис лица које је примило помоћ. Такође, за свако домаћинство коме је уручена помоћ, а иста је подјељена за око 300 породица, у архиви постоји потврда са списком уручених пакета помоћи, потписана од стране: овлашћеног лица Кола, лица које је помоћ уручило, те лица које је хуманитарну помоћ примило. Копије комплетне документације ће бити достављене у Црвени Крст, као и свештенику Војиславу Билбији, заједно са ЦД-ом са фотографијама које су прављене приликом подјеле помоћи.

Чланице Кола српских сестара овом приликом се захваљују свима који су помагали у организацији и посредовању, истовару, паковању, одвозу и подјели хуманитарне помоћи, уз напомену да ће им бити уручене посебне захвалнице за њихов допринос овој великој акцији, а ријеч је о сљедећим лицима:

Посредник у Холандији:
- Александра Јелена Видаковић

Главни организатор акције:
- свештеник Војислав Билбија

Учесници при истовару шлепера:
- Раденко Ћускић,
- Андрија Вујић,
- Жарко Јеремић,
- Паћо Ружичић
- Маријан Максимовић,
- Миленко Митровић,
- Бобан Богдановић
- Љубица Видић.

Возачи – дистрибутери хуманитарне помоћи поплављеном становнишштву:
- Раденко Лазић,
- Владо и Миленко Живановић,
- Синиша Николић,
- Андрија Вујић,
- Зоран Видић,
- Микица Јевтић,
- Добрица Станић.

Припремање пакета и подјела:
Чланице КСС „Света Ангелина Српска“ Црњелово,
Горан Вучковић.

22.09.2014. - ИЗВЈЕШТАЈ О ПРИЈЕМУ И ПОДЈЕЛИ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ ПОПЛАВЉЕНОМ СТАНОВНИШТВУ СЕМБЕРИЈЕ
НОВОСТИ КОЛА

24.12.2017
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ И ЦД-A


КСС "Света Ангелина Српска" је поводом Материцa, дана 24.12.2017. године у просторијама Светосавског дома при храму Вазнесења Господњег у Горњем Црњелову, организовало промоцију књиге РУСАК - од Флавијана, као и нови ЦД оца Серафим... прочитајте више

07.12.2017
ПОМОЋ ЗА ПСИХИЈАТРИЈУ У СОКОЦУ


У заједничкој акцији кола српских сестара са нашег подручја прикупљено је 4,5 тоне хране, велика количина половне гардеробе, обуће, постељине, новог веша и чарапама за за Психијатријску установу у Гаревцу и Сокоцу.

У... прочитајте више

08.11.2017
МИТРОВДАНСКИ ВАШАР


По позиву организатора Митровданског вашара, учествовали смо на тој манифестацији изложивши своје радове. Искористили смо прилико да наше радове покажемо широј јавности. За учешће смо од организатора добили захвалницу... прочитајте више

11.10.2017
KЊИЖЕВНО ВЕЧЕ


КСС "Света Ангелина Српска" је yгостило четири књижевника из Србије а родом са наших простора: ЦВИЈЕТУ ЈУРИШЕВИЋ, РАДОСАВА ЈОВИЋА; МИЛАНА СТЕВАНОВИЋА И НЕЂУ СТОЈАНОВИЋА.

Тихомир Несторовић је био водитељ књижевне... прочитајте више

24.09.2017
ЗЛАТНЕ РУКЕ ЖЕНА СЕМБЕРИЈЕ


Етно кутак je учествовао на изложби ручних радова испред Центра за културу поводом ослобођења града Бијељине у Другом свјетском рату.

12.09.2017
ЗАВРШЕНО ДЈЕЧИЈЕ ИГРАЛИШТЕ


КСС "Света Ангелина Српска" организовало је акцију "ЗА ЉЕПШЕ ДЈЕТИЊСТВО ЗА ЉЕПШЕ СЕЛО". Радови су почели 15.08.2017. године и завршени су крајем августа. 11.09.2017. године оганизован је пријем дјеце и званишно отварање игралишта.... прочитајте више

24.03.2017
ДРУГО СЕОСКО ПРЕЛО


Дана 23.03.2017. године у новим просторијама радионице ЕТНО КУТАК одржано је и Друго сеоско прело.
Дружење је било у духу добре пјесме, прича за трпезом старих јела.
Присутне су биле чланице свих седам кола са подручја... прочитајте више

15.01.2017
ЕТНО КУТАК- освећење


Освећење просторија радионице уникатно-тканих предмета је обављено 14.01.2017 г. Због болести Преосвећени владика Хризостом, није могао доћи, али су били свештеници: о.Радмило и о.Слободан-Црњелово; о.Васо-Бијељина; о.Митар-Обарска... прочитајте више


Прочитајте остале новости.