НОВОСТИ КОЛА

27.12.2014
   ХУМАНИТАРНЕ АКЦИЈЕ КСС „СВЕТА АНГЕЛИНА СРПСКА“ ИЗ ЦРЊЕЛОВА

Коло српских сестара „Света Ангелина Српска“ из Црњелова, које дјелује на простору Црквених општина и под окриљем парохија у Горњем и Доњем Црњелову, успјешно је спровело више хуманитарних акција у протеклом периоду. Поред уобичајених активности које Коло редовно обавља, као што су: обезбјеђивање и подјела печеница и пакета са храном и хигијенским средствима социјално угроженим породицама на подручју Црњелова за Божић и Васкрс, додјела пакетића за дјецу из социјално угрожених породица за Српску Нову годину, мјесечно обезбјеђивање средства за ужину дјеци из социјално угрожених породица, обезбјеђивање потребних помагала и лијекова за дјецу са посебним потребама, обезбјеђење средстава за превоз и лијекове, тешко обољелим а материјално угроженим лицима, и сл., Коло је годинама уназад носилац акција чији је циљ изградња, реновирање и адаптација стамбених објеката за неколико вишечланих и материјално угрожених породица на подручју Црњелова.

Прва велика акција Кола била је изградња куће Ђоки Василић из Горњег Црњелова у 2010. години, а вриједност овог пројекта била је око 6.500,00 КМ.

У 2013. и 2014. години Коло је имало четири велике акције у којима су збринуте вишечлане породице са подручја Црњелова:

Породица Кокановић
Породица Недељка Кокановић из Горњег Црњелова има пет чланова, од чега троје малољетне дјеце, узраста 9, 5 и 2 године. Нико од чланова породице није запослен, а Недељко Кокановић, као глава породице, лошег је здравственог стања јер је ратни војни инвалид ВРС. Сви чланови породице боравили су у једној просторији. Циљ ове акције био је обезбиједити и опремити посебан простор за дјецу, оспособити купатило, урадити столарију, набавити намјештај, те на тај начин живот ове породице учинити љепшим и безбрижнијим. Крајем 2013. године завршени су сви планирани радови. Вриједност овог пројекта износила је око 6.000,00 КМ, а породица је у реновирани објекат усељена за Божић.

Породица Ђурановић
Породица Весе Ђурановић, ратног војног инвалида ВРС, из Доњег Црњелова има седам чланова. У кући у којој живе само су три просторије биле најминималније опремљене. У једној соби боравило је двоје дјеце, узраста 12 и 6 година, мајка и отац, у другој дјед и баба, а у трећој стриц. Струја је била уведена, али није прикључена. Од радова је било неопходно урадити сљедеће: омалтерисати просторије, опремити собе за дјецу, оспособити купатило. У овај пројекат уложено је око 6.000,00 КМ, а у реновирани објекат породица је усељена у 2014. години за велики хришћански празник Васкрс.

Породица Јосиповић
Ова седмочлана породица живјела је у јако тешким, за данашњицу непојмљивим условима. Нико од чланова породице није запослен. Милан Јосиповић, ратни војни инвалид ВРС, прије неколико година започео је градњу породичне куће у којој би својој дјеци обезбиједио боље услове за живот, а својим родитељима безбрижнију старост. Због недостатка новчаних средстава радови су обустављени, а оно мало што је урађено већ је почело да пропада. Киша је непрестано плавила објекат, кров је пропао, зидови попуцали. Милан Јосиповић, са својом супругом и двоје малољетне дјеце живио је у малом, трошном собичку. Једина жеља ове дјеце била је да имају дјетињство као и остала дјеца, да имају своју собу, да имају гдје довести своје другаре. Због тешке ситуације у којој се ова породица налазила, Коло српских сестара је у 2014. години покренуло акцију, чији је циљ био пружити помоћ седмочланој породици Јосиповић из Горњег Црњелова, и обезбједити им простор за становање, а самим тим и боље услове за живот. Захваљујући прилозима добрих људи, средствима редовних приложника Кола, прилозима родбине, пријатеља и мјештана Црњелова, за кратко вријеме је урађено много тога. Прибављена је грађа, покривен стамбени објекат, омалтерисан и окречен ходник, омалтерисан, окречен и опремљен дневни боравак, прибављен шпорет и нешто ствари, стављен ламинат, прикључена струја... Вриједност овог великог пројекта износила је око 7.500,00 КМ.

Породица Вучковић
Коло српских сестара „Света Ангелина Српска“ из Црњелова у 2014. години покренуло је акцију у циљу пружања помоћи породици Споменка Вучковић из Горњег Црњелова. Ова четворочлана породица боравила је у јако тешким условима. У својој породичној кући нису имали купатило, нити прикључену воду. Нико од чланова породице није запослен, а ријеч је о породици чији је један члан особа са посебним потребама. Сходно томе, Коло српских сестара „Света Ангелина Српска“ из Црњелова покренуло је акцију у циљу пружања помоћи овој породици у изради и опремању купатила и прикључивању воде. Заједничким учешћем породице Вучковић, Кола српских сестара, Дома здравља у Бијељини, као и војног свештеника Васе Поповић из Бијељине, ова акција, чија је укупна вриједност износила око 5.500,00 КМ, успјешно је и брзо окончана. Израђено је и опремљено купатило, озидана септичка јама, урађена и кухиња, стављен ламинат, а захваљујући доброј сарадњи са АД „Водовод и канализација“ из Бијељине, у јако кратком периоду извршено је прикључење на градску водоводну мрежу.

Напомињемо да је Коло српских сестара „Света Ангелина Српска“ из Црњелова, за реализацију ових, као и других активности које проводи, имало подршку мјештана из Црњелова, администрације Града Бијељина, Центра за социјални рад из Бијељине, те многих јавних установа и привредних са подручја Града Бијељине. Оно што такође желимо нагласити јесте да се ни једна активнос Кола не проводи без благослова Цркве и пуне сагласности надлежних парохијских свештеника у Горњем и Доњем Црњелову.

Изражавамо захвалност свима онима који су помогли наше акције и пружили нам помоћ и подршку, уз неизмјерну благодарност Господу нашем и Спаситељу Исусу Христу и његовој угодници а нашој заштитници, Светој Ангелини Српској, коме нека је слава и хвала у вијекове вјекова. Амин.

Детаљније о свим октивностима КСС „Света Ангелина Српска“ из Црњелова можете погледати овдје: http://www.crnjelovo.org/index.php?strana=kolo&sekcija=kolo

КСС „Света Ангелина Српска“ Црњелово

27.12.2014. - ХУМАНИТАРНЕ АКЦИЈЕ КСС „СВЕТА АНГЕЛИНА СРПСКА“ ИЗ ЦРЊЕЛОВА
НОВОСТИ КОЛА

24.12.2017
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ И ЦД-A


КСС "Света Ангелина Српска" је поводом Материцa, дана 24.12.2017. године у просторијама Светосавског дома при храму Вазнесења Господњег у Горњем Црњелову, организовало промоцију књиге РУСАК - од Флавијана, као и нови ЦД оца Серафим... прочитајте више

07.12.2017
ПОМОЋ ЗА ПСИХИЈАТРИЈУ У СОКОЦУ


У заједничкој акцији кола српских сестара са нашег подручја прикупљено је 4,5 тоне хране, велика количина половне гардеробе, обуће, постељине, новог веша и чарапама за за Психијатријску установу у Гаревцу и Сокоцу.

У... прочитајте више

08.11.2017
МИТРОВДАНСКИ ВАШАР


По позиву организатора Митровданског вашара, учествовали смо на тој манифестацији изложивши своје радове. Искористили смо прилико да наше радове покажемо широј јавности. За учешће смо од организатора добили захвалницу... прочитајте више

11.10.2017
KЊИЖЕВНО ВЕЧЕ


КСС "Света Ангелина Српска" је yгостило четири књижевника из Србије а родом са наших простора: ЦВИЈЕТУ ЈУРИШЕВИЋ, РАДОСАВА ЈОВИЋА; МИЛАНА СТЕВАНОВИЋА И НЕЂУ СТОЈАНОВИЋА.

Тихомир Несторовић је био водитељ књижевне... прочитајте више

24.09.2017
ЗЛАТНЕ РУКЕ ЖЕНА СЕМБЕРИЈЕ


Етно кутак je учествовао на изложби ручних радова испред Центра за културу поводом ослобођења града Бијељине у Другом свјетском рату.

12.09.2017
ЗАВРШЕНО ДЈЕЧИЈЕ ИГРАЛИШТЕ


КСС "Света Ангелина Српска" организовало је акцију "ЗА ЉЕПШЕ ДЈЕТИЊСТВО ЗА ЉЕПШЕ СЕЛО". Радови су почели 15.08.2017. године и завршени су крајем августа. 11.09.2017. године оганизован је пријем дјеце и званишно отварање игралишта.... прочитајте више

24.03.2017
ДРУГО СЕОСКО ПРЕЛО


Дана 23.03.2017. године у новим просторијама радионице ЕТНО КУТАК одржано је и Друго сеоско прело.
Дружење је било у духу добре пјесме, прича за трпезом старих јела.
Присутне су биле чланице свих седам кола са подручја... прочитајте више

15.01.2017
ЕТНО КУТАК- освећење


Освећење просторија радионице уникатно-тканих предмета је обављено 14.01.2017 г. Због болести Преосвећени владика Хризостом, није могао доћи, али су били свештеници: о.Радмило и о.Слободан-Црњелово; о.Васо-Бијељина; о.Митар-Обарска... прочитајте више


Прочитајте остале новости.