НОВОСТИ КОЛА

27.12.2014
   ХУМАНИТАРНЕ АКЦИЈЕ КСС „СВЕТА АНГЕЛИНА СРПСКА“ ИЗ ЦРЊЕЛОВА

Коло српских сестара „Света Ангелина Српска“ из Црњелова, које дјелује на простору Црквених општина и под окриљем парохија у Горњем и Доњем Црњелову, успјешно је спровело више хуманитарних акција у протеклом периоду. Поред уобичајених активности које Коло редовно обавља, као што су: обезбјеђивање и подјела печеница и пакета са храном и хигијенским средствима социјално угроженим породицама на подручју Црњелова за Божић и Васкрс, додјела пакетића за дјецу из социјално угрожених породица за Српску Нову годину, мјесечно обезбјеђивање средства за ужину дјеци из социјално угрожених породица, обезбјеђивање потребних помагала и лијекова за дјецу са посебним потребама, обезбјеђење средстава за превоз и лијекове, тешко обољелим а материјално угроженим лицима, и сл., Коло је годинама уназад носилац акција чији је циљ изградња, реновирање и адаптација стамбених објеката за неколико вишечланих и материјално угрожених породица на подручју Црњелова.

Прва велика акција Кола била је изградња куће Ђоки Василић из Горњег Црњелова у 2010. години, а вриједност овог пројекта била је око 6.500,00 КМ.

У 2013. и 2014. години Коло је имало четири велике акције у којима су збринуте вишечлане породице са подручја Црњелова:

Породица Кокановић
Породица Недељка Кокановић из Горњег Црњелова има пет чланова, од чега троје малољетне дјеце, узраста 9, 5 и 2 године. Нико од чланова породице није запослен, а Недељко Кокановић, као глава породице, лошег је здравственог стања јер је ратни војни инвалид ВРС. Сви чланови породице боравили су у једној просторији. Циљ ове акције био је обезбиједити и опремити посебан простор за дјецу, оспособити купатило, урадити столарију, набавити намјештај, те на тај начин живот ове породице учинити љепшим и безбрижнијим. Крајем 2013. године завршени су сви планирани радови. Вриједност овог пројекта износила је око 6.000,00 КМ, а породица је у реновирани објекат усељена за Божић.

Породица Ђурановић
Породица Весе Ђурановић, ратног војног инвалида ВРС, из Доњег Црњелова има седам чланова. У кући у којој живе само су три просторије биле најминималније опремљене. У једној соби боравило је двоје дјеце, узраста 12 и 6 година, мајка и отац, у другој дјед и баба, а у трећој стриц. Струја је била уведена, али није прикључена. Од радова је било неопходно урадити сљедеће: омалтерисати просторије, опремити собе за дјецу, оспособити купатило. У овај пројекат уложено је око 6.000,00 КМ, а у реновирани објекат породица је усељена у 2014. години за велики хришћански празник Васкрс.

Породица Јосиповић
Ова седмочлана породица живјела је у јако тешким, за данашњицу непојмљивим условима. Нико од чланова породице није запослен. Милан Јосиповић, ратни војни инвалид ВРС, прије неколико година започео је градњу породичне куће у којој би својој дјеци обезбиједио боље услове за живот, а својим родитељима безбрижнију старост. Због недостатка новчаних средстава радови су обустављени, а оно мало што је урађено већ је почело да пропада. Киша је непрестано плавила објекат, кров је пропао, зидови попуцали. Милан Јосиповић, са својом супругом и двоје малољетне дјеце живио је у малом, трошном собичку. Једина жеља ове дјеце била је да имају дјетињство као и остала дјеца, да имају своју собу, да имају гдје довести своје другаре. Због тешке ситуације у којој се ова породица налазила, Коло српских сестара је у 2014. години покренуло акцију, чији је циљ био пружити помоћ седмочланој породици Јосиповић из Горњег Црњелова, и обезбједити им простор за становање, а самим тим и боље услове за живот. Захваљујући прилозима добрих људи, средствима редовних приложника Кола, прилозима родбине, пријатеља и мјештана Црњелова, за кратко вријеме је урађено много тога. Прибављена је грађа, покривен стамбени објекат, омалтерисан и окречен ходник, омалтерисан, окречен и опремљен дневни боравак, прибављен шпорет и нешто ствари, стављен ламинат, прикључена струја... Вриједност овог великог пројекта износила је око 7.500,00 КМ.

Породица Вучковић
Коло српских сестара „Света Ангелина Српска“ из Црњелова у 2014. години покренуло је акцију у циљу пружања помоћи породици Споменка Вучковић из Горњег Црњелова. Ова четворочлана породица боравила је у јако тешким условима. У својој породичној кући нису имали купатило, нити прикључену воду. Нико од чланова породице није запослен, а ријеч је о породици чији је један члан особа са посебним потребама. Сходно томе, Коло српских сестара „Света Ангелина Српска“ из Црњелова покренуло је акцију у циљу пружања помоћи овој породици у изради и опремању купатила и прикључивању воде. Заједничким учешћем породице Вучковић, Кола српских сестара, Дома здравља у Бијељини, као и војног свештеника Васе Поповић из Бијељине, ова акција, чија је укупна вриједност износила око 5.500,00 КМ, успјешно је и брзо окончана. Израђено је и опремљено купатило, озидана септичка јама, урађена и кухиња, стављен ламинат, а захваљујући доброј сарадњи са АД „Водовод и канализација“ из Бијељине, у јако кратком периоду извршено је прикључење на градску водоводну мрежу.

Напомињемо да је Коло српских сестара „Света Ангелина Српска“ из Црњелова, за реализацију ових, као и других активности које проводи, имало подршку мјештана из Црњелова, администрације Града Бијељина, Центра за социјални рад из Бијељине, те многих јавних установа и привредних са подручја Града Бијељине. Оно што такође желимо нагласити јесте да се ни једна активнос Кола не проводи без благослова Цркве и пуне сагласности надлежних парохијских свештеника у Горњем и Доњем Црњелову.

Изражавамо захвалност свима онима који су помогли наше акције и пружили нам помоћ и подршку, уз неизмјерну благодарност Господу нашем и Спаситељу Исусу Христу и његовој угодници а нашој заштитници, Светој Ангелини Српској, коме нека је слава и хвала у вијекове вјекова. Амин.

Детаљније о свим октивностима КСС „Света Ангелина Српска“ из Црњелова можете погледати овдје: http://www.crnjelovo.org/index.php?strana=kolo&sekcija=kolo

КСС „Света Ангелина Српска“ Црњелово

27.12.2014. - ХУМАНИТАРНЕ АКЦИЈЕ КСС „СВЕТА АНГЕЛИНА СРПСКА“ ИЗ ЦРЊЕЛОВА
НОВОСТИ КОЛА

18.01.2020
НОВА КУЋА ЗА ПОРОДИЦУ КОКАНОВИЋ ИЗ ГОРЊЕГ ЦРЊЕЛОВА


Коло српских сестара „Света Ангелина Српска“ успјешно је реализовало још једну, у низу бројних акција стамбеног збрињавања породица које живе у веома тешким условима.

Захваљујући Цицану Вучковићу из Горњег... прочитајте више

29.12.2019
MATEРИЦЕ


Коло српских сестара „Света Ангелина Српска“ je поводом Материца након Свете Литургије подјелило присутној дјеци поклоне.

23.10.2019
Помоћ специјалноJ болници у Гаревцу


KСС "Света Ангелина Српска" из Црњелова" по благослову духовника Кола о. Радмила Радовића и из учешће КСС "Света Петка Трнова" из Пелагићева (100 КМ), КСС "Света Марија Магдалина" из Угљевика (100 КМ), КСС "Света Јелена Дечанска"... прочитајте више

23.10.2019
Помоћ специјалноJ болници Соколац


KСС "Света Ангелина Српска" из Црњелова" по благослову духовника Кола о. Радмила Радовића и из учешће КСС "Света Петка Трнова" из Пелагићева, КСС "Царица Милица" из Дервенте, КСС "Мајка Јевросима" из Брчког, КСС "Света Марија... прочитајте више

21.03.2019
Промоција књиге TOURIST CAROUSEL


У организацији Кола Српских Сестара ,,Света Ангелина Српска“ из Црњелова у Четвртак 21.Марта 2019 године одржана је промоција у Светосавском дому при Храму Вазнесења Господњег у Горњем Црњелову.
Ауторка Маја Роган из Београда... прочитајте више

09.02.2019
Зимско посјело у Црњелову


По 4. пут Коло Српских Сестара из Црњелова покушало да оживи дух старих “сеоских коктела” кад су сељани у недостатку пољских радова и у изобиљу вечерњих сати, поподнева трошили заједно у пјесми, музици, игри и пошалици.

У... прочитајте више

10.01.2019
ТВ прилог о Етно Домаћинству


dddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd
dddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd
прочитајте више

10.01.2019
Подјела помоћи поводом Божићних празника


Коло Српских Сестара Света Ангелина Српска из Црњелова је и ове године уз Божију помоћ и помоћ свих хуманих људи успијешно организовало и реализовало Хуманитарну акцију прикупљања:
- Хране
- Хигијенских и
- Новчаних... прочитајте више


Прочитајте остале новости.